Depressiviteit “de baas”…..

Na weken van voorbereiding was de grote dag daar! De presentatie van mijn boek: “Geestelijk Gezond Worden”. Het voelde bijna als een soort examen waarvoor je lange tijd gestudeerd hebt. En dan gaat het gebeuren. Hoe wordt het beoordeeld? Wat vindt men ervan? Gelukkig is het geen examen maar wel het resultaat van een lange periode van hard werken. Een boek schrijven is een hele klus, maar daar bekendheid aan geven is de volgende uitdaging. Onlangs hoorde ik iemand zeggen dat het belangrijk is dat je in je eigen product gelooft. Nou, dat doe ik wel. En geloven doe ik sowieso wel, dus daar zal het niet aan liggen. Maar nu ligt het aan u of aan jou; hoe mag ik u/je noemen. Zullen we maar “jij” zeggen?

Onlangs was op de televisie een programma dat ze het “Depressiegala” noemden. Bij een gala denk ik aan iets feestelijks, maar aan een depressie heb ik nog niets feestelijks kunnen ontdekken. Positief aan een dergelijk programma is beslist wel: het bespreekbaar maken van een depressie. Dat is inderdaad heel belangrijk; ja zelfs van levensbelang! Als pastoraal psycholoog (ja, dat heeft inderdaad met geloven te maken) zie ik in mijn praktijk té veel mensen voor wie het leven uitzichtloos is geworden. Hoe krijg je weer licht aan de horizon? Is praten erover de oplossing? Nee, maar wel de weg naar een oplossing. Want depressieve gedachten en gevoelens kunnen je zo in bezit gaan nemen, dat je ten laatste wel dood wilt. Als het maar ophoudt; als het maar stopt; dat matte gevoel en die somberheid… Op de televisie zag je BN’ers die over hun persoonlijke ervaringen vertelden om het taboe op depressiviteit te doorbreken. Een goed begin, maar dan….?

Vanuit mijn mensvisie van geest, ziel en lichaam zie ik mogelijkheden voor herstel van depressiviteit en ja, daar komt het geloof ook bij kijken. Wellicht moet ook daar een taboe worden doorbroken. Het taboe van negativiteit als het gaat om geloven. Licht aan de horizon; hét LICHT aan de horizon. Als je dat ontdekt gaat er echt een wereld voor je open; een nieuwe wereld wel te verstaan. Het is de moeite waard om die te ontdekken!

Lees ook...