Boekpresentatie

Verslag van de Boekpresentatie “Geestelijk Gezond Worden” van Jeannette T. Horlings op j.l. vrijdag 20 januari
(zoals gepubliceerd in de Hoogeveensche Courant)

“Het was mooi, duidelijk en met een leuke afwisseling.” Dit was één van de vele positieve reacties die werden gegeven op de presentatie van het boek “Geestelijk Gezond Worden” van Jeannette Horlings j.l. vrijdag in de Vredehorst. Er was een goede opkomst en zo mochten velen dit bijzondere moment meemaken. Na de officiële overhandiging aan locoburgemeester A.W. Hiemstra gaf hij een korte toelichting op het boek (waarvan hij van tevoren al even kennis had kunnen nemen). Hij verwoordde dat dit iets nieuws is in het kader van de gezondheidszorg en dat Jeannette er goed in geslaagd is om een moeilijk onderwerp zó duidelijk te maken. Hij zegt dan: “Als gemeente komen wij ook steeds meer in contact met mensen die psychische problemen hebben. Mensen die verward zijn dat is intussen aan de orde van de dag. Dat wordt steeds meer zichtbaar omdat er keuzes gemaakt zijn in het zorgsysteem. Steeds meer mensen moeten thuis blijven wonen in woonwijken en buurten. Dat levert soms grote problemen op, zodanig dat onlangs nog iemand zelfmoord heeft gepleegd, vanwege de problemen die hij had. Het beleid van de gemeente is om vooral meer in de preventieve sfeer te gaan zitten. Dat betekent o.a. eerder met de mensen in contact komen en op maat zorg bieden. Het boek maakt een duidelijk onderscheid tussen lichaam, ziel en geest. Het is een moeilijk onderwerp, maar er zit ook zeker een vleugje humor in het boek, wat het prettig leesbaar maakt. Het geeft een aantal voorbeelden waarin problemen geschetst worden, maar tevens wat de oplossing is. Dat komt heel duidelijk naar voren. Dat helpt om een moeilijk onderwerp, waar je niet dagelijks mee te maken hebt, meer inzichtelijk te maken.” De heer Hiemstra vervolgt dan: “Ik heb het met veel interesse gelezen en zie dat het geloof hierin een onderdeel is van de oplossing. Dat is hier niet alleen een kwestie van achter de voordeur, maar een onderdeel van herstel. Dat is mooi om te zien en gaat daarmee in tegen een trend. Het is belangrijk dat mensen zo goed mogelijk worden geholpen en dat dat past bij de hulpvraag.”

De boekpresentatie werd verder opgeluisterd met personen die in het boek genoemd worden. Onder anderen Reinout, waarmee het boek begint, gaf zelf -in levende lijve- toelichting op zijn verhaal. Het was al met al een boeiende middag. Het werd afgesloten met koffie met een prachtig opgemaakte cupcake in de logokleuren: blauw, groen en rose. Daarna konden mensen het boek kopen en zo een gesigneerd boek mee naar huis nemen.

Voor mensen die het lastig vinden om hulp te vragen biedt zij de mogelijkheid om in februari en maart op de dinsdagen tussen 14.00 en 16.00 uur binnen te stappen voor een gratis kort adviesgesprek. Dit en bovenstaande vindt plaats aan de Bouwmeesterstraat 50 in Hoogeveen. Voor contactgegevens, zie www.geestelijkgezondworden.nl

Lees ook...