Het Darttoernooi

De jongeren uit de kerkelijke gemeente waar ik naar toe ga hebben bedacht dat een wekelijkse soos wel eens leuk kon zijn. Iedere week een open avond waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten in een ongedwongen sfeer. En om die ongedwongen sfeer kracht bij te zetten hingen er twee dartborden waar ieder die dat wilde een pijltje kon gooien. Als ik de dartsport op de televisie zie lijkt het een wat onnozele sport (sorry voor de liefhebbers), totdat je het zelf gaat proberen. Dan is het moeilijker dan het lijkt. Zo gaat het met zoveel dingen. Als buitenstaander kun je commentaar leveren, totdat je de praktijk zelf ter hand neemt. En zo belandde ik zelfs op het darttoernooi, maar daarover later meer.

Het idee om als jongeren en ouderen zo bij elkaar te zijn, vind ik super. Want het gebeurt zo vaak dat jongeren in hun eigen wereldje leven, maar bij ouderen is dat niet anders. Wat kunnen we nu veel voor elkaar betekenen. Een mooi voorbeeld was Jakob (niet zijn eigen naam). We waren aan het praten over de verschillende soorten media zoals facebook, apps en dergelijke. Als oudere (daar moet ik me nu toch wel onder rekenen) kon ik deze jongere om raad vragen over deze middelen en mogelijkheden. Jakob en zijn telefoon zijn bijna één geworden en zo kon hij al mijn vragen beantwoorden. Ik was er blij mee. Op een later moment kwamen we in gesprek over totaal andere dingen. Je zou het levensvragen kunnen noemen. Want ook jongeren, of misschien wel juist jongeren, kunnen worstelen met allerlei persoonlijke situaties en vragen. Bij wie kun je dan terecht? En in hoeverre speelt een generatiekloof mee als je als oudere je niet verplaatst in de leefwereld van de jongere?

Die avond begon het met darten en eindigden we met een heel serieus gesprek, waarin we beiden hebben ervaren hoe waardevol het is om elkaar tot een hand en een voet te kunnen zijn. Dit moesten we in onze maatschappij veel vaker doen met elkaar. Leer de ander kennen en respecteren in zijn mens-zijn en mogelijkheden; jong of oud, maakt niet uit.

En het darttoernooi? Ik heb niet gewonnen, maar wel een prachtige en zinvolle avond gehad. Ik doe de volgende keer vast weer mee!

Lees ook...