Mooi van binnen en Mooi van buiten

“Spiegeltje, spiegeltje aan de wand; wie is het mooiste van het hele land?” Wie kent deze uitspraak niet uit het sprookje van Sneeuwwitje?! En wie wil er nou niet mooi zijn? Zolang er mensen zijn is het verlangen aanwezig om mooi te zijn. Maar wat is mooi? Is dat een gave huid, een gaaf lichaam of is het meer een kwestie van smaak? Zelfs als er een verkiezing is van de mooiste vrouw van Nederland kun je nog van mening verschillen wat mooi of wat minder mooi is. Een feit is, dat het behalve om een vorm van perfectie gaat, toch ook een kwestie is van wat je mooi vindt.

Veel mensen zijn kritisch over zichzelf als het gaat over mooi zijn. Ik merk dat vooral ouderen daarmee worstelen, gewoon omdat het lichaam verandert naarmate je ouder wordt. Je bent niet meer zoals in je jeugdjaren. Soms een beetje dikker en een rimpeltje hier en daar. Je krimpt wellicht wat in lengte en zo zijn er wel meer items te bedenken die een aanval doen op je ‘mooi-zijn’.

Nog een ander aspect als het gaat om mooi zijn is je karakter. Een mooi karakter wordt in de Bijbel beschreven als een vrucht van de Geest. Wel iets om eens bij stil te staan. Want wat houdt dat in: de vrucht ofwel het resultaat van de Geest? Laten we eerst eens kijken naar de eigenschappen die hier worden genoemd. Het zijn liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid (= geduld), vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Als ik dat allemaal zou bezitten, wat zou ik dan mooi zijn. Mooi van binnen, zoals dat heet. Maar helaas, het is en blijft, voor mij althans, een voortdurend werken aan jezelf. En om daar zicht op te krijgen, op wie je zelf bent, is best lastig. Want wie ben ik eigenlijk? Ben ik wat anderen van mij zeggen, ben ik mijn verleden of ben ik wat ik bezit? Hoe bepaal je eigenlijk wie je bent. Is dat wat je zelf ervaart of beziet een ander mij heel anders?

Om spelenderwijs er een klein beetje achter te komen wie je bent, kunnen we daar samen wel eens mee bezig gaan. Zo heb ik een workshop ontwikkeld waarbij je op een leuke en ontspannen manier, samen met anderen, gaat ontdekken wie je bent. En we gaan niet alleen onze aandacht richten op de binnenkant, maar ook hoe je er uitziet kan van betekenis voor je zijn. Een andere ‘look’ kan tot verrassende resultaten leiden. Zullen we er samen eens naar kijken? Lees dan verder op de website bij “Studieprogramma’s” hoe je dit praktisch vorm kunt geven.

Lees ook...