Wanneer is het jouw tijd om een besluit te nemen?

Onlangs was ik bij de klokkenmaker, want ik had een hangklokje dat voortdurend stil stond. Zo weet je niet hoe laat het is, dus met de klok naar de reparateur. Hij constateerde dat er niets aan de hand was. De klok liep gewoon. Niks aan de hand. Wel een beetje vreemd: thuis doet hij het niet en bij de “klokkendokter” doet ie het gewoon.

Heb jij dat ook wel eens? Je voelt je niet happy en toch is er niets aan de hand, tenminste niets wat de aanleiding is om niet lekker in je vel te zitten. Soms heb je dat gewoon. Je bent moe, het weer is somber, je voelt je lusteloos en je hebt nergens zin in. Zou er dan ook een dokter zijn, die als je daar naar toe gaat, je weer goed in je vel zit? Dat je somberheid ineens is verdwenen en je weer als vanouds verder kunt?

In mijn werk als hulpverlener kom ik ze tegen. De “klokken” die niet lopen. Beter gezegd: de mensen die niet vooruit komen. Ze blijven steken in somberheid, in negatieve gedachten en zien alles in het hier-en-nu als uitzichtloos en onveranderbaar. “Het zal wel nooit anders worden”, zijn de gedachten die je dan heel somber kunnen maken. Hoe kom je hier uit? Hoe doorbreek je deze stilstand in je denken en hoe kom je er toe om weer “licht aan de horizon” te zien?

Ik ga je alvast een eindje op weg helpen. Het is goed om te weten dat de gedachten in je hoofd, je gedrag volledig kunnen blokkeren. Met andere woorden: als je denken negatief is en je geen uitzicht hebt op een positieve verandering, dan bepaalt je manier van denken hoe je je voelt. Vanuit je sombere gedachten word je dan lusteloos; je doet óf helemaal niets óf je doet juist daardoor domme dingen.

Probeer eens na te gaan of jouw gedachten over feiten gaan of over gevoelens. Is het de absolute waarheid wat je gedachten je ingeven of is het jouw beeld van de omstandigheden? Het kan moeilijk zijn om een helder zicht te krijgen op je situatie. Het kan lijken alsof je er nooit meer uitkomt. Situaties kunnen echt uitzichtloos lijken, vooral als ze al langere tijd voortduren. Zullen we er samen eens naar kijken? Zal ik je helpen om uit je somberheid te komen? Laat het nu jouw tijd zijn en neem een besluit. Laat de klok van je leven weer tikken. Samen zoeken we de sleutel. Samen gaan we ontdekken hoe de klok van je leven weer op gang kan komen. Sta niet stil en kom in beweging. Ik luister naar je en neem de tijd voor je!

(naar de echte klokkenmaker? kijk op www.de-klokkenmaker.nl)

Lees ook...