Het Bladblazersprobleem

Weet jij wat een bladblazer is? Inderdaad; een apparaat waarmee je in de herfst de bladeren wegblaast die dan van de bomen vallen. Als deze in je tuin terecht gekomen zijn, wil je ze graag kwijt. Overal liggen die bladeren; wat een bende. De bladblazer erbij en je blaast ze allemaal weg. Maar wat nou als het gaat waaien en de wind ook nog uit de verkeerde richting komt. Dan heb je de bladeren opnieuw in je tuin. Wat een gedoe.

Wat is er aan de hand? Sommige mensen behandelen hun problemen op de bladblazermethode. Ze blazen hun problemen weg door óf net te doen alsof ze er niet zijn, óf ze doen aan symptoombestrijding. Je zoekt een oplossing door je pijn te stillen door deze te verdoven of je zoekt tijdelijke oplossingen. Maar zoals ik al zei, deze zijn tijdelijk. Het probleem gaat zich herhalen.

Een voorbeeld. Iemand kan niet goed rondkomen met z'n inkomen en staat telkens rood op de bank; met name aan het eind van de maand. Als er nieuw inkomen is kan hij zijn tekort weer aanvullen, maar opnieuw staat hij rood aan het einde van de maand. Er verandert niets en het ene gat wordt met het andere gedicht. Op een vergelijkbare manier kan het gaan met emotionele problemen. Je kunt ze "te lijf" gaan door aan de drank te gaan. Maar dan heb je er een nieuw probleem bij. Je kunt een stevige roker worden, maar ook dan heb je er een probleem bij. En zo kun je allerlei verdovingen toepassen, zodat je je probleem maar niet onder ogen hoeft te zien. Je loopt er voor weg, zoals de bladblazer de herfstbladeren wegblaast. Ze zijn niet opgeruimd, maar alleen maar verplaatst. En zo verplaatsen veel mensen hun problemen in plaats van ze op te lossen.

Hoe kom je hieruit? Door je probleem onder ogen te zien. Aanvaard dat je een probleem hebt en zoek naar een oplossing in plaats van het probleem te omzeilen. Of het nou gaat om financiële problemen, emotionele problemen of relatiemoeilijkheden. Praat er over met iemand die je vertrouwt of zoek professionele hulp en wacht niet te lang. Veel mensen willen het eerst zelf uitzoeken, maar belanden toch via een vicieuze cirkel in een negatieve spiraal. Het is geen schande om hulp te vragen. Maar er daarom gebruik van en neem een besluit!

Lees ook...